Po smacznych walkach z hokkaido przyszła pora na musli. I nie ma tutaj ani krzty gotowania, czyli każdy potrafi :)

Sześć

Sobota skutecznie uśpiła nasze budziki. Mamy dwa dni wyrwane z naszego szkolnego kołowrotka. Lepsze dwa niż nic prawda? A i tak dzisiejsza liczba przewodnia to sześć, która wiąże się z naszym sobotnim kulinarnym wyzwaniem. Przystąpiliśmy do niego zapchani dyniowymi muffinami. Hokkaido fajnie smakuje.

Naszym sobotnim kulinarnym wyzwaniem jest musli. Musli, które będziemy tworzyć z sześciu składników. No dobra, nie liczę dodatków typu miód czy jogurt.

Musli receptura

Jak zrobić musli? To bardzo proste i – co ważne – nie wymaga gotowania. Do tego podobno całkiem zdrowe i pożywne. Niektórzy twierdzą, że także smaczne :)

Oto co potrzebujemy do naszego musli:

– garść orzechów laskowych,

– garść orzechów włoskich,

– garść suszonych żurawin,

– garść rodzynek,

– pół opakowania płatków owsianych,

– kilka winogron,

– oraz jogurt i miód jako dodatki.

Najpierw należy zabrać się za orzechy. Trzeba rozprawić się z nimi ostro i bez skrupułów, czyli bierzemy nóż (lub inne narzędzie rozdrabniające) i ciachamy na mniejsze kawałki. W kolejnym kroku wszystkie suche składniki (czyli bez winogron i dodatków) wrzucamy do pojemnika i mieszamy.

I już mamy gotową suchą frakcję naszego musli, którą będziemy się raczyć przez najbliższe dni.

W celu spożycia należy suchą frakcję musli wsypać do miseczki, dodać winogrona (przekrojone na pół i oczyszczone w razie potrzeby z pestek), dodać dodatki i wcinać przy pomocy łyżki. Można się oblizywać :)
Mniam. Mniam. Mniam.

Sześć garści składniki do musli z góry

Płatki owsiane

Rodzynki

Orzechy laskowe

Orzechy włoskie

Winogrona

Żurawiny

Szesc garści z ukosa

Musli w miseczce

Musli jogurt i miód

Musli i miód blisko

Musli, miód i winogrona

Musli gotowe, widok z boku

Pin It on Pinterest

Share This